Auti-Pilates

Szeretettel köszöntelek Kedves Érdeklődőm!

Auti-side oldalamat azért hoztam létre elsősorban, hogy megosszam azokat az élményeinket, közös munkánkat, amelyek Auti-Pilates foglalkozásainkon történnek. Mivel számos fantasztikus információs honlap és blog létezik érintett szülőktől autizmus témakörben, nem az a célom, hogy a mindennapjainkban megélt történéseket írjam meg én is, -hisz nem tudnék sok újat hozzátenni,- kisebb-nagyobb különbségekkel gyakorlatilag ugyanazokat éljük meg, mint ők. 

Mi is az az Auti Pilates? Hogyan pattant ki a fejemből?

2006 óta foglalkozom Pilatessel, azóta tartom oktatóként a csoportos óráimat és személyi edzéseimet gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. Sok-sok tapasztalatot gyűjtöttem, és rengeteget tanulmányoztam a Pilates-módszert és hatásait. A Pilates-módszer részleteibe, előnyeibe itt nem mennék bele, -az oldalnak ez nem célja- hiszen bármelyik internetes keresőből temérdek anyag áll rendelkezésünkre. Ugyanakkor az autizmus is szívügyem középső fiacskám által. Ő Beni, aki elindított ezen az úton is...

Beni keveset beszélő gyermek, inkább szavakkal fejezi ki magát, ritkán mondatokkal. Diagnózisa gyermekkori autizmus. Integráltan jár általános iskolába, ahol nagyon jól érzi magát. Beni fejlődését vizsgálva akkor fejlődött ugrásszerűen, amikor elkezdtük a mozgásfejlesztést. Igen kemény, évekig tartó munka ez a szülők számára, de megéri, itthon minden nap délután 30-60 perc tudatosan felépített tornával telt. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy milyen csodálatosan nyugodt és kiegyensúlyozott volt a torna közben...Dehogy! Erről tudnék mesélni. (És talán fogok is egy bejegyzésemben.. :)

Óriási fejlődésnek indult a mozgásfejlesztő tornával, ami kihatott az élet minden területére. A havonta változó gyakorlatsorok megviselték, ilyenkor passzívan mi vittük bele a mozdulatokat. Aztán a váltás utáni harmadik nap már megnyugodott. Tehát a szülők kitartására nagy szükség van, és az eredmény nem marad el. Ráadásul a kis rendszerükben természetessé válik a mozgás, és előbb-utóbb ők kezdik el igényelni. A mozgás további előnyeiről szintén nem regélnék, annyi, de annyi cikket írnak mások ebben a témában szerte a világban.

Autizmussal élő gyermekeinknek egyelőre nincs, vagy csekély lehetőségük van a szabadidős mozgásra. (a mi városunkban nincs, csak mozgásfejlesztés) 

Nem választhatunk nekik sportot, mert nincs olyan edző, aki az autizmusban is jártas lenne, el sem vállalják. Ha elvállalják, akkor is magukra vannak hagyva, sokszor azt csinálnak, amit akarnak, nincs kerete az egész foglalkozásnak, persze kapacitás sincs a külön figyelemre, módszerekre. 

Pedig saját tapasztalatból írom, hogy csodás dolgokat lehet kihozni belőlük! Ugyanakkor nekik is nagy szükségük lenne rá, hogy fejlődjön a testtudatuk, a koordinációjuk, és nem mondok újat azzal sem, hogy a mozgás által a frusztrációt, a belső feszültséget nagyszerűen lehet kezelni. Egy eszközt adunk a kezükbe, amit bármikor használhatnak az életük folyamán.

Szóval figyeltem a fiamat és közben nagyon sok autizmussal élő gyermeket, fiatalt. Nem tudom, kinek tűnt még fel rajtam kívül...De mindegyikőjük egytől egyig hajlott hátú lesz fiatal felnőttként!!! Ez padlóra dobott, rágódtam, gondolkodtam napokig. Nyílván ez a tartás pontosan mutatja az ő lelkivilágukat, az állapotukat, azt a "begubózást", elszigetelődést, külön világot, amit biztonságosan megteremtenek maguknak. És lelki szemeimmel mást se láttam hirtelen nagy piros betűkkel, PILATES! 

Ekkor azt hittem, valami különleges dolog ugrott ki a fejemből, (tán a spanyol viaszt is én találtam ki :), amikor eszembe jutott, hogy utánanézek, létezik-e már ilyen tapasztalás valahol a nagy világban. És IGEN! Természetesen pl. Amerikában. Ott rendszeresen hordják jógára és pilatesre az autista és aspergeres gyermekeket, fiatalokat, persze nem véletlenül. 

Ezért az egyik cikkből egy részletet meg is osztanék veletek a nem tökéletes angol fordításommal :)

(az eredeti angol nyelvű cikk: http://pilatesworks4life.blogspot.hu/2009/04/revisiting-autism-and-pilates.html  )

Aztán az élet úgy hozta ezek után, hogy egyre több érintett szülő keresett meg azzal az igénnyel, hogy örülnének, ha ezeknek a gyermekeknek tanítanám a módszert. Ezt már abszolút jelnek fogtam fel, egy iránynak... ekkor Beninek már javában tanítottam a gyakorlatokat csak úgy, és napról napra örömmel nyugtáztam a pozitív eredményeinket. Elkészítettem saját kézzel a segédeszközöket, rajzokat , megterveztem a keretét az edzéseknek.

Ennek kapcsán szerveztük meg és szervezzük is meg a jövőben évente kétszer a "Lélekemelés fitten" Jótékonysági Fitness Napunkat, hogy a szülőknek ne legyen plussz kiadás gyermekük szabadidős mozgása.

  http://www.jkp.com/blog/2012/03/article-michael-chissick-teaching-yoga-to-your-asd-pupils-a-piece-of-cake/

 

Ezek a videók a kezdetek kezdetét mutatják be, amikor Beni kapcsolatba került a Pilates gyakorlatokkal...Nem most volt. :) Minden alkalommal egy új gyakorlatot tanítottam neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése